Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

december 2021

‍ 

Damlin: "Det finns flera tomma fläckar på den finlandssvenska kartan" - FSL publicerade rapport om integration på svenska

Nu kan du ta del av rapporten om den finlandssvenska integrationsstigen och titta på en inbandning från lanseringen den 16 december.


Att vi öppnar upp för mer diskussion i den här frågan tror jag är viktigt för svenskas ställning och det finlandssvenska samhällets livskraft och också för tillgången på svenskspråkig skola och utbildning, Inger Damlin ordförande för FSL.

‍ 

‍ 

Vad står högst på din önskelista?

I en färsk bloggtext skriver ombudsman Jens Mattfolk om utmaningen i att prioritera mellan olika målsättningar inför avtalsrundan nästa vår:

 

I FSL:s enkät svarar 42 procent att man borde prioritera minskad bunden arbetstid, alltså till exempel mindre undervisning, framom löneförhöjningar. Men här bör vi då notera att majoriteten på 58 procent inte anser att en sådan förhandlingsmålsättning ska prioriteras, man kan alltså anta att den här 58 procenten anser att löneförhöjningar är viktigare. I den här väldigt grundläggande frågan har vi alltså idag en ganska splittrad medlemskår.

‍ 

‍ 

God jul och gott nytt år!

Nu när vi avrundar den här terminen vill jag passa på att tacka alla medlemmar för ert otroliga arbete detta år med tanke på de rådande omständigheterna. Det finns inga ord stora nog för att uttrycka den beundran och stolthet jag känner för det som ni lärare och rektorer tillsammans gjort och gör under pandemin. 

 

Istället för att skicka ut julkort har FSL, som så många år tidigare, gjort en inbetalning till UnicefGod jul och ett gott nytt år! Ta hand om er, håll i och håll ut! 

Inger Damlin, förbundsordförande för FSL


‍ 

Programmet i Hörnan - låt dig inspireras!

Educamässan är det största utbildningsevenemanget i Finland och vårt kvarter Hörnan erbjuder en svenskspråkig oas för dig som jobbar inom utbildningsfältet. Nu kan du scrolla genom alla intressanta föreläsningar och program som erbjuds! 

Notera att coronapass kommer att kontrolleras vid dörren och att en munskyddsrekommendation gäller.

‍ 

FSL ordnar fest under Educamässan

Promenera över gatan och kom på FSL:s kvällsfest i samband med E!ducamässan den 28 januari. Vi bjuder 100 FSL:are på tilltugg, dryck och underhållning med Alfred Backa. Anmälan till festen är öppen nu!

 

Under kvällen samlar vi FSL:are och utställare som deltar i Hörnan på Educamässan. Deltagare behöver uppvisa coronapass.

‍ 

‍ 

Studentexamen bara växer, och växer och växer…

Innan studentexamen blev digital hade studentprovet i historia en naturlig begränsning. Alla frågor, eventuella bilder och texter som skulle analyseras måste rymmas på ett konceptpapper, dvs fyra sidor. På den punkten har det skett en markant förändring.

‍ 

Mindre administration och fastighetsskötsel – så måste rektorernas arbetsbild utvecklas

Rektorerna blir alltmer utmattade på grund av för hög arbetsbelastning, visar Finlands Rektorers färska rektorsbarometer. Utvecklingen har gått åt fel håll då rektorns arbetstid går åt till att exempelvis beställa tvål och wc-papper till skolan, säger FSL:s styrelseledamot Malin Höglund-Snellman, som jobbar som biträdande tjänsterektor vid Oxhamns Skola i Jakobstad.

‍ 

År 2022 satsar vi pengar på ditt mående 

Nu behöver vi få göra givande saker tillsammans som förbättrar vårt mående och ger kraft, därför har FSL reserverat 25 000 euro nästa år för verksamhet som förbättrar medlemmarnas arbetsvälbefinnande. Våra föreningar kan ansöka om bidrag ur projektpotten, deadline är 28.2.2022.


FSL:s medlemsföreningar kan ansöka om bidrag i ensam regi eller för ett gemensamt projekt tillsammans med en eller flera föreningar. Det kan till exempel handla om utbildningar, projekt eller nya former av verksamhet, ta gärna kontakt med din förening om du har en idé!

‍ 

‍ 

Lärarregistret tog ett steg framåt

Den arbetsgrupp som har tittat närmare på behovet av ett lärarregister föreslår att ett register grundas. Utredarna överlämnade sin rapport till forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen. Kurvinen vill ännu skicka frågan på en remissrunda innan beslut fattas.

‍ 

‍Flera nyheter

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND (FSL)

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS

Tfn 020 749 5460
fornamn.efternamn@fsl.fi