Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

juni 2021

‍ 

Bara för att vi kan betyder det inte att vi ska – distansundervisning får inte bli det nya normala

Undantagsarrangemangen i skolan har ökat ojämlikheten och skalat bort många av de sociala aspekterna som gör skolan till en trygg plats för barn och unga. Jämlikheten i utbildningen tryggar vi genom närundervisning, det har coronaåret lärt oss, säger Finlands svenska lärarförbunds ordförande Inger Damlin.

‍ 

‍ 

Kom ihåg din bokförmån

För att visa sin uppskattning för din insats under läsåret med pandemin, ger FSL dig en kostnadsfri bok från Förlaget som medlemsgåva. Förmånen gäller fram till den 27 juni klockan 23.59. 

Rabattkoden som du behöver för att utnyttja förmånen har vi sänt till dig per e-post fredagen den 30 april (kom ihåg att kolla skräpposten). Koden hittar du också när du loggar in på medlemssidan.

‍ 

‍ 

Tack för en aktiv valkampanj!

Kommunalvalet är förbi och vi vill passa på att rikta ett stort tack till alla våra föreningar och medlemmar som deltagit i vår kampanj och lyft fram viktiga utbildningspolitiska frågor. Det har skrivits insändare, ordnats virtuella debatter, bjudits på kaffe på skolgården och gett #samhälletssuperkraft fin synlighet på sociala medier - tack! 

 

Nu uppmanar vi alla våra föreningar att ta kontakt med de invalda, en brevbotten finns på vår intra. En god dialog med beslutsfattare är a och o.

 

‍ 

"Lärarna har inte möjlighet att välja ett läromedel som passar deras undervisning"

De finlandssvenska läromedlen är med jämna mellanrum föremål för diskussion. Kritikerna menar att utbudet är snävt, att produktionstakten är för långsam och att läromedlen inte alla gånger håller måttet. Tidningen Läraren efterlyser dina tankar kring läromedlen.

Den 31 augusti ordnar FSL ett läromedelsevent i Helsingfors med bland annat en paneldiskussion och ett rundabordssamtal kring lärresurser på svenska i Finland. På vår webb publicerar vi mer information inom kort. 

‍ 

Spana in höstens kurser

Vi ser fram emot att kunna ordna fysiska FSL-kurser igen, gå in på vår webbsida och scrolla genom utbudet.

 

Först ut är rektorskursen den 3–4 september med bland andra ledande jurist på OAJ, Erkki Mustonen, på plats. Missa inte heller det populära kurskonceptet FSL-akademin (som vi beskriver här i rutan bredvid!)

‍ 

Vill du göra skillnad? Kom med i akademin

FSL-akademin är en kurshelhet som består av tre moduler. Kursens delar fördelas över tre terminer och tre olika orter, hösten 2021, våren och hösten 2022. Varje del består av två kursdagar, fredag och lördag. 

 

Det går att påverka besluten som fattas och vi söker dig som vill lära dig hur. Vi behöver sådana som du, som vill bli påverkare genom och i FSL, som har drivet, engagemanget och kunskapslusten.

‍ 

‍ 

Gruppstorlekarna ökar och lärarens tid för den enskilda eleven minskar då flera kommuner sänker timresursen nästa läsår

Nästan 40 procent av de svensk- och tvåspråkiga kommunerna sänker sin timresurs för läsåret 2021–2022, visar Finlands svenska lärarförbunds kartläggning. Det här är en direkt försämring för den enskilda eleven och klingar illa med regeringens tydliga budskap att satsa på barn och unga post coronapandemin, säger Inger Damlin, förbundsordförande för FSL.

‍ 

Att gilla läget eller begära omprövning - om lärarval och anställnings-paragrafer

Jens Mattfolk och Jan-Mikael Wikström är sakkunniga på FSL och är dagligen i kontakt med våra medlemmar. I den här nystartade bloggen skriver de om aktuella frågor, förklarar snåriga avtalstexter och beskriver sådant som kanske står mellan raderna.

Mattfolk inleder på temat lärarval och anställningar: "Att besvära sig mot ett lärarval borde alltså inte vara mera dramatiskt än att besvära sig mot att grannen vill bygga garage för nära din tomt."

‍ 

OAJ anför besvär över UBS:s bristfälliga och felaktiga anvisningar om elevens rätt till särskilt stöd

Störst är enligt OAJ oklarheten kring frågan om en elev med särskilt stöd alltid har rätt till specialundervisning och vem som i så fall är behörig att meddela specialundervisning.OAJ har bland annat bett att UBS på sin webbplats skulle ge mera praktiska anvisningar om skillnaden mellan intensifierat stöd och särskilt stöd.

 

– Det här är första gången OAJ anför besvär över en myndighets agerande, säger ordförande Olli Luukkainen.

‍ 

‍Flera nyheter

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND (FSL)

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS

Tfn 020 749 5460
fornamn.efternamn@fsl.fi