Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

maj 2021

‍ 

Gratis bok som medlemsgåva 

De tre senaste terminerna har varit en utmanande tid och du har visat prov på en ovärderlig yrkesskicklighet. Tack för ditt engagemang under coronapandemin! För att visa sin uppskattning ger FSL dig nu en kostnadsfri bok från Förlaget som medlemsgåva.

 

Rabattkoden som du behöver för att utnyttja förmånen har vi sänt till dig per e-post fredagen den 30 april (kom ihåg att kolla skräpposten om du inte hittar mejlet).

‍ 

‍ 

Öronmärk coronastödet

Genom tydligare formuleringar kring hur statsstödet ska användas skyddar man utbildningssektorn från politiska klavertramp som till exempel i Esbo, Borgå och Malax där nedskärningar och sänkt timresurs väntar.

– Att spara genom att minska antalet undervisningstimmar i en kommun leder till att elevgrupperna blir större, vilket i sin tur minskar tiden läraren har för varje elev i klassen, säger Inger Damlin, ordförande för FSL. 

‍ 

‍ 

Nyttig medlemsinformation inför sommaren

Med en månad kvar till sommaravbrottet har vi några påminnelser framför allt till dig som blir arbetslös, är föräldraledig eller kanske råkar ut för en sjukskrivning. Du som byter arbetsgivare under sommaren, tänker flytta eller kanske gifta dig kan också titta hit, vi vill gärna att du uppdaterar dina uppgifter till oss. 

‍ 

"Budgeten för bildning i kommunerna kan inte vara en bibel"

Elever som inte får det stöd som de behöver riskerar att få kunskapsluckor och samtidigt kan också deras mående äventyras. Vi tenderar skapa andra problem genom att förbise stödbehoven. Utåtagerande, ångest och självdestruktivt beteende är bara några av de symptom vi riskerar att skapa på vägen, skriver förbundsordförande Inger Damlin

‍ 

Webbinarium om arbetshälsa

Tidigare i vår bjöd vi våra medlemmar på fakta och inspiration kring arbetshälsa och välbefinnande på jobbet. Vi sände från vårt kansli i Böle i Helsingfors och hade den mentala coachen Jeanette Szymanski med på tråden från Vörå. FSL:s rådgivare Jens Mattfolk och Jan-Mikael Wikström gav också en introduktion till arbetarskydd och -säkerhet i arbetslivet.

‍ 

‍ 

Svår balansgång mellan fondfyrk och offentlig finansiering

Vad skall finansieras med offentliga medel och när skall de finlandssvenska fonderna rycka in? Vi skall inte upprätthålla offentlig verksamhet, slår Mikael Nylander, ordförande för Svenska kulturfonden fast. Frågan har aktualiserats av att Åbo Akademi i höst kör igång en behörighetsgivande elev- och studiehandledarutbildning med fondmedel.

‍ 

Också differentierat läromaterial skall finnas på svenska

Raseborgs upprop om differentierat material i de svenskspråkiga läromedlen togs väl emot i fullmäktige som grundligt ventilerade frågan om läromedel på svenska.

 

Det statliga stödet för finlandssvenska läromedel är omkring 80 000 euro per år och summan bör höjas, konstaterade Anna Wahren, styrelseledamot från Borgå.

 

För tillfället ligger också en motion hos Folktinget om detta och FSL vill göra gemensam sak för att få fram statliga, öronmärkta medel för svenska läromedelsproduktion, enkannerligen så att alla ämnen fås den bredd de behöver samtidigt.

‍ 

Långdansen kring läromedlen måste få en lösning

Det snäva finlandssvenska läromedelsutbudet förklaras ofta med att marknaden är för liten. Schildts och Söderströms läromedelschef säger att den finlandssvenska förlagsverksamheten är en plusminusnollaffär (HBL 23.4.2021). Det är ändå en sanning med modifikation.

Totalt sett gör kanske Schildts och Söderströms ett nollresultat men läromedelsproduktionen är vinstbringande. Därför kan man med fog fråga om inte den vinsten i större utsträckning kunde användas till produktutveckling i stället för att hålla de förlustbringande delarna av förlaget flytande, skriver Mattias Fagerholm, chefredaktör för Läraren.

‍ 

‍Flera nyheter

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND (FSL)

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS

Tfn 020 749 5460
fornamn.efternamn@fsl.fi