Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

februari 2021

‍ 

Bindande gruppstorlekar borde diskuteras även för grundskolans del 

Statsministern efterlyser ett tydligare regelverk för att förhindra att man skall skära i utbildningen i kommunerna.


– Regeringen har redan fattat beslut om att minska gruppstorlekarna inom småbarnspedagogiken. Vi borde diskutera en bindande norm för gruppstorlekar också inom grundskolan, sade statsminiter Sanna Marin under en valdebatt på Educamässan. 

‍ 

‍ 

Lärarna har valts till årets utbildningspåverkare

Varje lärare i Finland och varje person i lednings- och chefsställning i branschen har haft det synnerligen tufft under det senaste året.

 

– OAJ vill med utmärkelsen uppmärksamma undervisningssektorns otroliga prestationer i svåra omständigheter, säger OAJ:s ordförande Olli Luukkainen.

 

– Nu uppmanar vi utbildningsanordnarna att ta vid och göra vad som står i deras makt för att värna om lärarnas och rektorernas arbetsförmåga framöver. Pandemin är långt ifrån över och mycket jobb väntar ännu, säger FSL:s Inger Damlin.

‍ 

Vaccineringen av lärare måste påskyndas

– Lärare, rektorer, daghemsföreståndare och övrig personal inom utbildningsområdet bör få vaccin mot covid-19 omedelbart efter att personalen inom vård och omsorg samt riskgrupperna fått sina doser. Det är viktigt för hela samhället att skolor, daghem och läroanstalter kan hålla öppet, säger OAJ:s ordförande Olli Luukkainen i ett gemensamt ställningstagande med Lärarförbundet i Sverige. 

‍ 

FSL ordnar kurser i vår

Vi ställer inte in, vi ställer om! Under våren erbjuder vi bland annat en kurs för rektorer (16-17.4) med bland annat gästföreläsaren och coachen Christina Dahlblom, expert på att leda under förändring.

 

Den 25 mars kör vi ett nytt koncept, "FSL-webbinarium", för alla intresserade medlemmar. Ska vi snacka lön, arbetstid eller kanske något helt annat? Du kan påverka temat för föreläsningen! 

‍ 

‍ 

"Skola handlar inte bara om mina barn utan andras ungar"

Om du missade direktsändningen från Hörnan, årets digitala version av Edcuamässan, kan du titta på programmet i efterhand på www.fsl.fi/hornan.

 

"Proffsigt och intressant och viktigt. Och upplägget var utmärkt." Det är ett exempel på feedbacken efter vår eftermiddag om jämlikhet i utbildningen. Lyssna på vad bland annat dekanus Fritjof Sahlström anser, är den finlandssvenska skolan jämlik, åt vilket håll går utvecklingen? 

‍ 

Ingen kan kräva att en rektor ska vara standby dygnet runt 

Det finns städer och kommuner som felaktigt krävt att rektorerna ska vara tillgängliga dygnet runt i dessa tider. Ett sådant krav är inte avtalsenligt. En rektor kan inte förutsättas vara anträffbar dygnets alla timmar.

‍ 

Kvällar framför datorn och hobbyn som avbokas - Är du på väg att bli utbränd?

Kom ihåg att du inte är ensam om att känna att orken inte räcker till, det är tyvärr ganska vanligt bland undervisningssektorns personal och våra förtroendevalda möter många i samma sits. En del behöver få prata igenom situationen med någon utomstående, andra behöver mer konkreta förändringar i sin arbetsbild, de flesta en kombination av det här, säger Jens Mattfolk, ombudsman på FSL.

‍ 

‍ 

Vettiga beslut gör verklig skillnad

"I Jakobstad satsar man på nya, fina skolbyggnader för att eleverna och lärarna ska ha friska och ändamålsenliga utrymmen att vistas i. Hur gör man i andra kommuner med inomhusluftsproblem?"

Under våren listar FSL:s styrelse sina bästa exempel på politiska beslut som vi vill se mera av i framtidens kommuner, först ut var Malin Höglund-Snellman från Jakobstad.

- Vi talar ofta om att satsa på skola och utbildning och nu vill vi vara konkreta och visa vad vi menar. Det handlar om prioriteringar kommunerna gör, svårare än så är det egentligen inte, säger FSL:s förbundsordförande Inger Damlin.

Du kan följa serien på vår webbsida och förstås på sociala medier: #samhälletssuperkraft

‍ 

Svenskspråkig rehabiliteringskurs för FSL:are startar i vår

I april 2021 är det dags igen för en svenskspråkig rehabiliteringskurs för FSL:are vid Härmä Rehab. KIILA-rehabiliteringen är en yrkesinriktad rehabilitering som Fpa kan bevilja dig.


Den svenskspråkiga kursen är kostnadsfri för dig som deltagare. 
Ansökan om en plats till kurser ska sändas in till Fpa senast 12.3.2021.

‍ 

Skolan räddar Svenskfinland

Om den finlandssvenska skolan inte håller måttet så har de tvåspråkiga familjerna alltid ett alternativ i den finskspråkiga skolan. Vi kan alltså inte luta oss tillbaka i Svenskfinland och tänka att skolan håller det svenska vid liv. I ett ständigt pågående utvecklingsarbete behövs stödande strukturer. Skolan fixar det om förutsättningarna finns. Och lokalt skapas förutsättningar av de som får förtroende i kommunalvalet i april, skriver Lärarens chefredaktör Mattias Fagerholm.

‍ 

Påverka FSL!

Inför vårens fullmäktigemöte uppmanar vi alla medlemmar och föreningar att komma med motioner och initiativ. Vilka frågor ska vi arbeta för, vad ska medlemsintäkterna gå till? 

‍ 

Nu ska den lokala justeringspotten fördelas

I april 2021 finns en lokal justeringspott på 0,8 procent till förfogande för undervisningspersonalen inom UKTA. I yrkesläroanstalter är potten 0,4 procent. Du som medlem kan påverka hur potten ska fördelas, ta kontakt med din lärarförening eller huvudförtroendeman som leder förhandlingarna.

‍ 

‍Flera nyheter

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND (FSL)

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS

Tfn 020 749 5460
fornamn.efternamn@fsl.fi