Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Julhälsning och årets sista nyheter från FSL

Julhälsning och årets sista nyheter från FSL

Nyheter från FSL

december 2020

‍ 

God jul och gott nytt år!

Det har varit en hösttermin som heter duga där vår medlemskår än en gång visat på flexibilitet, professionalism och laganda. Uppskattningen för utbildningspersonalen har varit stor och vi kommer att fortsätta jobba för att erkännandet inte enbart leder till utmärkelser och hejarop utan konkreta och synbara förbättringar i er yrkesvardag.

Förbundsordförande Inger Damlin: "
Förhoppningsvis kan vi utvilade efter ledigheten se en ljusning i corona-tillvaron. För vi vill tro att det är vaccinet vi ser kika fram bakom knuten likt spejande tomte." 

‍ 

‍ 

FSL vill att lärarna prioriteras när vaccineringen mot covid-19 inleds

FSL ställer sig bakom Unesco:s ställningstagande från den 15 december 2020: Lärare måste prioriteras i vaccineringen mot coronaviruset. Lärarna och rektorerna upprätthåller en av samhällets viktigaste institutioner och det är av högsta vikt att de får vaccinet så fort som möjligt, säger FSL:s förbundsordförande Inger Damlin.

‍ 

‍ 

Sonja Kailassaari leder fullspäckad livesändning från Hörnan 2021

Det svenskspråkiga kvarteret på utbildningsmässan Educa 2021 flyttar den här gången in i festsalen på G18 i Helsingfors och du är bjuden! Unna dig tid att inspireras, engageras och utvecklas kring temat jämlik utbildning.


Gäster från hela det finlandssvenska utbildningsfältet deltar i diskussioner både på bredden och på djupet. Som tittare kan du bidra till diskussionerna eller bara luta dig tillbaka och ta del av programmet. FSL bjuder på en dos kultur som avrundning på den 2-3 timmar långa sändningen. 

 

Tid: 27 januari klockan 15.00 

Plats: Hörnan sänds från FSL:s webbsida www.fsl.fi 

#hörnan2021 

‍ 

Svårt att rekrytera behöriga elev- och studiehandledare i Svenskfinland

FSL har kartlagt elev- och studiehandledarnas behörighet och rekryteringen av dem i de finlandssvenska högklasserna och gymnasierna. Resultaten visar att 35 procent av skolorna har haft svårt att rekrytera behöriga elev- och studiehandledare. Det finns ett enormt behov av en studiehandledarutbildning på svenska, situationen är katastrofal i gymnasierna, skriver en av rektorerna i undersökningen.

 

‍ 

Välkommen på webbinarium i vår!

Under våren kommer FSL att satsa på olika webinarier för alla våra medlemmar med teman som till exempel lön, arbetstid och andra aktuella frågor. Håll utkik!


Har du ett önskemål kring innehållet i våra webbinarier får du gärna höra av dig till jens.mattfolk@fsl.fi. 
 

På vår webbsida hittar du mer information om vårens kursdatum, bland anant kursen för rektorer och förmän 16–17.4. FSL följer aktivt med myndigheternas rekommendationer och informerar om ändringar i kursplanerna vid behov.

‍ 

‍ 

Att prioritera rätt är lätt - utbildningen är vår superkraft

Finlands svenska lärarförbund, FSL, vill se långsiktiga och modiga beslut för en attraktiv finlandssvensk skola. Kommunens starkaste varumärke är en utbildningssektor av hög kvalité och där finns inga genvägar. Framtidens kommunala beslutsfattare måste måna om att varje kugghjul i maskineriet rullar, bara då kan man uppnå personalen och elevernas fulla potential och få verksamheten att blomstra.

 

Under våren 2021 uppmanar vi våra lokala lärarföreningar att bjuda in kommunalvalskandidater på en pratstund över en kopp kaffe på skolans gård. Vi vill på ett tryggt sätt beskriva hur vi ser på verkligheten i våra skolor och utbildningsenheter, vad som funkar och vad som krävs av framtidens beslutsfattare.

 

Våra traditionella lärarskuggningar flyttar den här gången till Instagrams händelser. Våra lärare och rektorer från hela fältet kommer att ta över vårt konto med jämna mellanrum för att ge er värdefulla inblickar.

#samhälletssuperkraft  #kommunalval2021

‍ 

Självständigt lärande ger sämre läranderesultat

Självständigt och individuellt lärande är inte rätt väg att gå för den finländska skolan. Inte heller de digitala lärmiljöerna är någon frälsning. Det slår Aino Saarinen fast i sin pinfärska doktorsavhandling. Hon kan stoltsera med tittarrekord på Zoom under sin disputation.

‍ 

Förmåner du hinner utnyttja innan julafton

Finlayson ger alla OAJ- och FSL-medlemmar 25% rabatt i nätbutiken (gäller inte ansiktsmasker) fram till 24.12.2020. Nätbokhandeln Werner&Jarl erbjuder 40% rabatt på normalprissatta böcker fram till 31.12.2020.

 

Rabattkoderna hittar du på våra elektroniska medlemssidor under fliken "Övrigt". Har du inte bytt ditt lösenord efter att vi skärpt datasäkerheten, bör du göra det allra först, det tar bara några minuter! 

‍ 

Från nej till nja till ett försiktigt ja till den utvidgade läroplikten

Vi har insett att reformen trots allt innebär en resurs till utbildningen, en resurs som vi inte lättvindigt kan tacka nej till då faktorer som en förändrad befolkningsstruktur kan påverka utbildningsfältet på ett mindre gynnsamt sätt, skriver förbundsordförande Inger Damlin.

‍ 

Rektorernas entusiasm minskade och tröttheten ökade under coronaåret

48 % av rektorerna riskerar utmattning, 18 % är redan utmattade, visar den senaste rektorsbarometern. Det behövs mer rektorsresuser för att bland annat kunna utveckla modeller för biträdande rektorer. Rektorerna hinner inte utföra alla uppgifter, än mindre upprätthålla sitt eget kunnande.

‍ 

‍Flera nyheter

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND FSL

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS

Tfn 020 749 5460
fornamn.efternamn@fsl.fi