Dilophosaurus wetherilli var en av de första rovdinosaurierna. Den levde i början av juraperioden. Foto: Tom Ahlfors

De lyfter en tass (heter det så?) och de gapar och visar sitt tandgarnityr. I bakgrunden hörs ur högtalare piskande regn, vinande vindar och åskmuller som blandas med det blodisande rytandet från dessa urtida djur i vår herres hage.

 

Heureka fyller trettio år och har producerat utställningen De gigantiska dinosaurierna i samarbete med amerikanska Exhibits Rex.
Bolagets grundare Don Lessem är en expert inom dinosauriekunskap: den argentinska arten Lessemsaurus har rentav namngetts till hans ära. Lessem var även dinosaurieexpert vid produktionen av filmen Jurassic Park och en Velociraptor, som förekommer i filmen under namnet Raptor, förevisas också på Heureka.
Apropå Velociraptor. Nya paleontologiska och osteologiska rön har visat att denna dinosaurie de facto var fjäderbeklädd och ingalunda fjällbetäckt, som i t.ex. Jurassic Park, från år 1993.Dessutom var den i verkligheten betydligt mindre än vad som visas i filmer.
På utställningen på Heureka förekommer en trevlig liten fluffig Velociraptor. Ungefär lika hög som irländsk varghund.

Fel i Jurassic Park
Don Lessem småler då han berättar om bakgrunden till att han hördes i samband med filmatiseringen av sin väns, Michael Chrichtons bok Urtidsparken (på engelska Jurassic Park).
– Jag påtalade många fel i Michaels bok! Det finns inget blod i bärnsten, utbrister Don Lessem vid utställningens öppningspresskonferens i Heureka.
Han syftar på att forskarna utvinner dinosaurie-dna ur en mygga som bevarats i bärnsten.
Dessutom ondgör sig Don Lessem över att detta dna sedan kombinerades med dna från en groda.
– Grodor är inte alls släkt med dinosaurierna, det borde ha varit en fågel, vilket jag påpekade för Michael Chrichton, berättar amerikanen Lessem.
De gigantiska dinosaurierna visas på Heureka i mer än ett år, fram till mars 2020.
Läs reportaget i nästa nummer av tidningen Läraren.