Skolor töms i Lovisa

Nu har både gymnasiet och högstadiet i Lovisa utrymts på grund av dålig inneluft. Skolhusen skall nu undersökas av bland annat mögelhundar för att orsaken till de symptom som många elever har uppvisat, såsom astmatiska besvär och allergiska reaktioner.

De berörda tjänstemännen i staden skall nu besluta vad som händer härnäst. Bakom stängningen av skolorna ligger ett beslut i stadsstyrelsen måndagen den 21 mars, berättar svenska.yle.fi.

Många söker jobb

I norra Österbotten lockar lärarjobben många sökande, berättar Österbottens tidning. En klasslärartjänst i Centralskolan i Kronoby har lockat 66 sökande, och en klasslärartjänst i Lepplax skola i Pedersöre har 48 sökande. Klasslärarjobben i Jeppo-Pensala skola och Munsala skola i Nykarleby har lockat 39 respektive 37 sökande. Tjänsten som lektor i matematik och kemi i Jakobstad gymnasium sökes av 10 personer medan 27 vill bli speciallärare i Kyrkostrands och Jungmans skola i Jakobstad. Stadens arbetarinstitut startar i höst språkundervisning i svenska för invandrare. 31 personer söker där jobbet som timlärare.

Cyklist blir lärare

I samma tidning berättas också att den före detta elitcyklisten Pia Sundstedt, med rötter i Karleby, nu utbildar sig till yrkeslärare i Jyväskylä och nyligen gjort sin praktik med de studerande vid yrkesinstitutet Optimas linje för ungdoms- och fritidsinstruktörer i Jakobstad. Just nu bor Sundstedt enligt uppgift i Karleby med sin lille son, medan hennes make ägnar sig åt medicinsk forskning i Qatar, där familjen tidigare bodde.