Nyheter från FSL -april och maj 2017

Om nyhetsbrevet inte visas korrekt kan du klicka här för att läsa det i din webbläsare

Nyheter från FSL

den andra maj 2017

I det här nyhetsbrevet:

  • Vårfullmäktige
  • Resultat från medlemsenkäten
  • FSL på Skolmusik och Stafettkarnevalen
  • Samplaneringen förlängs och förnyas
  • Undersökning om trestegsstödet
  • KIILA-rehabilitering
  • Tack för ert valarbete!

Vårfullmäktige

FSL:s vårfullmäktige samlades i Tammerfors sista veckan i april. Under mötet behandlades bland annat fyra motioner varav två godkändes. Fullmäktige beslutade att FSL kommer att jobba för en mer jämlik ersättning för lärare som jobbar med Abitti-programmets tekniska aspekter. Förbundet kommer även att jobba för en högre grundlön för speciallärare med klasslärarbehörighet.

Kontakta gärna er lokala fullmäktigeledamot för mer information. Ni kan till exempel bjuda in hen till ett styrelsemöte för att få en uppdatering kring de aktuella diskussionerna.

På Twitter och Instagram finns också bilder och kortfattad information från mötet under hashtaggen #fslfullmäktige.

Resultat från medlemsenkäten

Kjell Herberts presenterade resultaten från medlemsenkäten under vårfullmäktige. Hela 1677 svar kom in, tack för att ni tog er tiden!

Resultaten visar bland annat att våra medlemmar är nöjda med sitt yrkesval och att de allra flesta skulle rekommendera jobbet till någon annan. Nästan 20 procent kunde tänka sig en aktivare roll i föreningens verksamhet, kanske bra för er i föreningarna att veta?!

Alla enkätsvar finns presenterade i grafisk form på intran under fliken "nyheter". Håll också utkik efter nästa nummer av tidningen Läraren där medlemsenkäten är på tapeten. Du kan givetvis kontakta förbundets kommunikatör eller din lokalförening om du vill ha mer information om enkätsvaren.

Vi ses på Skolmusik och Stafettkarnevalen

FSL finns på plats i Botniahallen i Korsholm den 5-6 maj där Skolmusik går av stapeln. Vi bjuder på en kopp kaffe (kupong till caféet får ni av arrangören), delar ut öronproppar och erbjuder nackmassage vid vårt tält. Kom och säg hej!

Vi deltar förstås också i Stafettkarnevalen som i år ordnas i Esbo den 19-20 maj. Vi är på plats under hela evenemanget och kokar kaffe till er lärare. Kom till vårt tält och träffa andra lärare och FSL:s personal.

Samplaneringen förlängs och förnyas

Från och med den 1 augusti 2017 ska samplaneringen räknas ut på årsbasis. Samplaneringstiden utökas också med 12 timmar. På vår webbsida finns uppdaterad information om förändringarna och exempel på hur samplaneringen kan se ut för en lärare under ett läsår.

Eftersom samplaneringen slås ut på hela läsåret bör den planeras senast i början av läsåret.

Undersökning om trestegsstödet

I april publicerade vi tillsammans med OAJ resultaten från en stor undersökning om trestegsstödet och dess förverkligande. I samband med det gick vi också ut med ett pressmeddelande där vi bland annat lyfte det faktum att resurserna inte räcker till för att uppfylla lagen. Vi poängterade också att dokumentationen måste bantas och förenklas. På vår webbsida finns mer information om undersökningen.

KIILA-rehabilitering

FSL har åtta lediga platser på KIILA-rehabiliteringen vid Härmä Rehab med start hösten 2017. KIILA-rehabiliteringen är en ny form av yrkesinriktad rehabilitering med målet att bevara och förbättra arbetsförmågan.

Rehabiliteringen är till för dig som är under 67 år, har en fast anställning eller flera upprepade visstidsanställningar. Du har en sjukdom eller en skada som de senaste åren väsentligt har försämrat eller kan försämra din arbetsförmåga. Läs mer om tidtabellen och hur du ansöker här!

Tack för ert valarbete!

Kommunalvalet är över och vi kan med glädje konstatera att skolan verkligen blev en valfråga denna gång. Tack till er alla som har bidragit till att det blev så, till exempel genom att ordna lärarskuggningar och valdebatter. Tack vare ert engagemang fick våra valteman också stor spridning och synlighet på bland annat Facebook.

30 FSL:are fick en fullmäktigeplats och sammanlagt 700 OAJ-medlemmar kommer att vara en del av det kommunala beslutsfattandet nästa period. Håll kontakten till de förtroendevalda i din kommun. Se till att ni hörs i frågor som gäller skola och utbildning, visa också att ni är villiga att ställa upp som sakkunniga!

FSL-kansliet kommer att skicka ut en gåva till de lärare som ställde upp och lät sig skuggas. Mejla vår kommunikatör Mirjam Heir-Lindström (mirjam.heir-lindstrom@fsl.fi) och meddela namnet på lärarna i er förening så sköter vi postningen.

Vill du avsluta din prenumeration på Nyheter fån FSL? Klicka här!