Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL 3/2023

Nyheter från FSL 3/2023

Nyheter från FSL

mars 2023

‍ 

FSL föreslår reform av trestegsstödet – efterlyser fler speciallärare

En fastslagen lärardimensionering, mindre byråkrati och klart definierade stödåtgärder. Det här är de åtgärder FSL föreslår för att förnya stödet för lärande och skolgång, det så kallade trestegsstödet. 



‍ 

Kuokkala skola – en svensk oas i Jyväskylä

Mitt inne i finska Kuokkalan yhtenäiskoulu i Jyväskylä finns en liten svensk ö, Kuokkala svenska skola. Det är en finlandssvensk grundskola som upprätthålls av fyra tusenkonstnärer till lärare. Detta läsår har skolan 32 elever.  Det hela började som ett föräldrainitiativ. 

‍ 

Lider du av språkängslan?

"Språkängslan tar sig uttryck i en hämmad kommunikationsförmåga på främmande språk. Det handlar om att hjärnan går i baklås när någon tilltalar en på ett främmande språk trots att man egentligen kan det. Eller rädsla för att folk ska döma en för att man inte talar tillräckligt väl", skriver Jenny Sylvin i Lärarens nya språkkolumn "Vårt språk".

‍ 

Ledare: En smula skenheligt

"Det är välkommet att arbetsgivarorganisationen sätter ner foten och betonar vikten av utbildning med tanke på Finlands konkurrenskraft. För ett litet land i en avkrok av Europa, utan stora naturtillgångar, är en hög utbildningsnivå det enda sättet att visa sig på den styva internationella linan. Och vi har alla förutsättningar", skriver Mattias Fagerholm i tidningen Läraren.

 

En lösning nåddes för kommunsektorns avtalshöjningar

I förhandlingarna om jämförelsebranschernas löneförhöjningarnas inverkan på de kommunala löneförhöjningarna nådde man ett resultat som godkändes av huvudavtalsorganisationerna 7.3.2023. I och med resultatet höjs lönerna 1.6.2023 inom UKTA med en allmän förhöjning som är 2,02 %, en höjning med 0,7% från vad som tidigare avtalats. Den lokala justeringspotten 1.6.2023 höjs samtidigt med 0,3 % så att den är 0,7% av lönesumman inom UKTA.

 

Resultatet innehåller också en engångssumma på 467 € som betalas 30.6.2023. Engångssumman betalas till de arbetstagare/tjänsteinnehavare vars sammanhållna arbetsavtalsförhållande/ tjänsteförhållande har inletts senast 2.5.2023 och är i kraft 31.5.2023. Perioden måste inte innehålla avlönade arbetsdagar,t.ex. vårdlediga erhåller engångssumman. De som jobbar deltid får summan i proportion till deltidsprocenten som använts 31.5.2023. Engångsarvodet betalas även om arbetsavtalsförhållandet/tjänsteförhållandet inte längre är i kraft 30.6.2023. 

 

Läs mer i Läraren: Varför fick du mer än jag? Eller fick du?

 

Avdrag för fackavgift

Hej medlem, har du kontrollerat ditt skatteförslag? Vi ber dig kolla och vid behov korrigera ditt avdrag för fackföreningsvgift själv, eftersom en del kommuner inte har skickat oss rapport över medlemsavgifter de dragit av från lönen.



Kontakta anita.stark@fsl.fi om du har frågor.

‍ 

FSL hyr ut tvåa i Helsingfors

Behöver du eller någon du känner boende i Helsingfors? FSL hyr ut en fräsch tvåa på Annegatan! Kontakta inger.damlin@fsl.fi (040 089 7300) eller lis-britt.bergman@fsl.fi (040 630 0224) för mer info om du är intresserad!

‍ 

PS! Föreningar, ni kommer väl ihåg att skicka era bokslut till lis-britt.bergman@fsl.fi?

 

 

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND (FSL)

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS

Tfn 020 749 5460
fornamn.efternamn@fsl.fi