Nytt massivt strejkvarsel 3–9.5

Lärarstrejkerna utvidgas. Ett nytt strejkvarsel har getts för 3–9.5 och berör Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla, Åbo, Uleåborg, Rovaniemi, Jyväskylä, Tammerfors och Kuopio. Varslet omfattar över 22000 lärare, inklusive närmare 850 FSL-medlemmar. Syftet med lärarstrejkerna är att få fart på förhandlingarna för en rättvis lön för kommunalt anställda lärare och att trygga den högklassiga utbildningen som är livsviktig för Finland.

Lärarstrejken i huvudstadsregionen som inleds tisdag 3.5 och avslutas måndag 9.5 gäller anställningar inom ramen för de kommunala avtalen AKTA och UKTA. Dessa omfattar till exempel lärare i småbarnspedagogik och grundläggande utbildning och även rektorer och daghemsföreståndare. Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU och Offentliga sektorns union JAU med sina medlemsorganisationer meddelade om strejkvarslet 14.4 kl.12.

En förlikningsnämnd försöker nu hitta en lösning på arbetskonflikten. Avtalsperioden gick ut 28.2.2022 och ännu har ingen avtalslösning nåtts. OAJ representeras i förhandlingarna av FOSU.

Kommunsektorns utmaning är att löneutvecklingen släpar efter utvecklingen i de övriga branscherna. För att råda bot på det här föreslår arbetstagarsidan ett löneprogram.

– Det är de kvinnodominerade branscherna som är samhällets ryggrad som nu går ut i strejk. Strejkberedskapen bland lärarna är hög. Vi är beredda att stå upp för våra villkor. Lönerna inom den offentliga sektorn måste kunna konkurrera med den privata sektorns. Det finns inga alternativ om vi vill hålla kvar yrkeskunniga i branschen, säger Inger Damlin, FSL:s förbundsordförande.

Strejkvarsel har redan tidigare getts för huvudstadsregionen 19–25.4, och som idag flyttats fram med två veckor. Lärarstrejker genomfördes i Åbo och Uleåborg 6–7.4, Jyväskylä och Rovaniemi 6–7.4 samt Tammerfors och Kuopio 12–13.4.