Sonderingarna mellan FOSU, JAU och KT om ett nytt tjänste- och arbetskollektivavtal för kommunsektorn ledde inte till resultat.

Läs mera om 'Förlikningsnämden gav medlingsbud för den offentliga sektorn '

Förlikningsnämnden gav ett förlikningsförslag för den pågående arbetstvisten inom kommunsektorn idag. Nämnden väntar svar av parterna före klockan 12 imorgon 11.5. Här presenterar vi medlingsbudets innehåll, inklusive det föreslagna löneprogrammet.

Läs mera om 'Medlingsbud ges för kommunsektorn – svar ska ges imorgon '

Förlikningsnämnden som söker en lösning på den pågående arbetstvisten inom kommunsektorn ger ett förlikningsförslag idag. Nämnden väntar svar av parterna före klockan 12 imorgon 11.5. Organisationernas beslutande organ behandlar medlingsbudet idag.

Läs mera om 'Förhandlingsfakta'

Här uppdaterar vi kontinuerligt hur avtalsförhandlingarna våren 2022 framskrider.

För det allra senaste på avtalsfronten rekommenderar vi också: #avtal2022 #oajförhandlar #oajneuvottelee

Torsdag 31.3

Mycket har hänt! Senaste uppdateringen blev i brådskan opublicerad på grund av att inloggningen inte var aktuell längre, men nu ska vi gå igenom de senaste händelserna i kort format och dessutom få texten publicerad den här gången!

Läs mera om 'Information om strejkbidrag'

Under strejktiden betalas ingen lön till de strejkande men FSL betalar strejkbidrag, 180 euro per dag, till medlemmar som berörs. Bidraget är skattepliktigt till den del det överstiger 16 euro per dag. Du som strejkar ska ansöka om bidraget från FSL. De medlemmar som deltar i strejken får information om strejkbidraget och ansökan närmare strejken. Informationen finns också i medlemsintran. Vi ber dig läsa informationen noggrant! Det är på medlemmens eget ansvar att ansökan är korrekt ifylld.

Lärarna i grundskolor och gymnasium i Finland strejkar för första gången sedan 1984. I den här bloggserien försöker FSL beskriva de problem och utmaningar kring lärarnas arbetstid och lön som lett fram till den här strejken. Den första delen fokuserar på lärarnas arbetstid.

Uppskattningsvis 3000 personer samlades i Helsingfors i fredags för att ge sitt stöd för ett lönelyft för de kommunalt anställda. På väg mot Narinken stannade demonstrationen upp en stund utanför riksdagshuset och ropade ut sitt budskap. Signalen var tydlig – beslutsfattarnas insats behövs för att kunna ro i land ett löneutvecklingsprogram för kommunsektorn. Läs mer och se bildspelet på Lärarens webbplats!

Läs mera om 'Det blir inget avtal utan ett löneprogram'

Utan ett löneutvecklingsprogram lär det inte bli något avtal, och utan att regeringen skjuter till finansiering blir det knappast något löneprogram. Det här är det faktum som förlikningsnämnden står inför. Samtliga parter väntar nu på förlikningsnämndens medlingsbud. Nämndens ordförande Elina Pylkkänen meddelade på fredagen (6.5) att ett medlingsbud är att vänta 10.5, skriver Läraren.

Läs mera om '20 000 lärare strejkar – se lista på strejkevenemang'

Tisdagen den 3 maj inleds en storskalig strejk i tio städer i Finland. Genom strejk försöker vi få ett avtal som stärker läraryrkets attraktionskraft – Finland har inte råd med att lärarna lämnar branschen.

Lärarna har inte strejkat på 38 år. Nu är det ändå dags. Tidningen Läraren listar tre orsaker till varför strejken är ett faktum i tio städer.