Uttalanden

Vad tycker lärarfacket? Här hittar du FSL:s pressmeddelanden, mötesuttalanden och utlåtanden.

Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tfn 040 686 9959 om du vill ha tag på ett äldre uttalande.

 

Resultaten från vår undersökning om trestegsstödet bekräftar dessvärre det vi har haft på känn en längre tid. Resultaten ger oss belägg för att fortsätta markera att det behövs mer resurser, säger Christer Holmlund, ordförande för Finlands Svenska Lärarförbund FSL, vid öppningen av FSL-fullmäktiges vårmöte i Tammerfors den 26 april 2017.

Endast tre procent av lärarna och rektorerna i grundskolan anser att resurserna för att uppfylla det så kallade trestegsstödet är tillräckliga. Skillnaderna mellan skolorna är stora och ojämlikhet har uppstått. För att garantera elevernas lagstadgade rätt till stöd i skolan måste bland annat grundfinansieringen öka och dokumentationen förenklas. 

Jobbutsikterna i Finland är inte särskilt ljusa, säger Jutta Maunula, ordförande för FSLF, Finlands svenska lärarstuderandes förening. I en enkät från februari 2017 uppgav över 70 procent av de svenskspråkiga lärarstuderandena att de kan tänka sig att jobba i Sverige i framtiden. FSL:s ordförande Christer Holmlund tycker att siffrorna är beklagliga.

Snart är skolan störst i kommunekonomin. När ansvaret för social- och hälsovård flyttar till landskapen, blir utbildning kommunens tyngsta fråga. Det här borde förplikta, inte förskräcka.

Lärarna behöver ett nytt arbetstidssystem. Systemet med undervisningsskyldigheter är föråldrat. Nu är det dags att göra försök med årsarbetstid för lärare, föreslår Christer Holmlund, ordförande för Finlands Svenska Lärarförbund FSL.