• Larare med granser 0
  • Larare med granser 1
  • Larare med granser 2
  • Larare med granser 3
  • Larare med granser 4
  • Larare med granser 5
  • Larare med granser 6
  • Larare med granser 7

 

Har du koll på vad som egentligen ingår i lärarnas arbetsbild? Tyvärr upplever allt fler lärare att arbetsbelastningen är stor. Det här framkommer bland annat i lärarfackets medlemsundersökning Arbetslivsbarometern 2014. Samtidigt kontaktas också FSL:s ombudsmän och förtroendemännen allt oftare av lärare och rektorer som upplever att arbetsuppgifterna blir fler, tempot högre och arbetsdagen längre. 

 

Vår kampanj under hösten 2015

Ett av läsårets FSL-teman är lärarnas arbetsbild. ”Lärare med gränser” är en infokampanj kring lärares arbetsbild, arbetstid och arbetsuppgifter. Med hjälp av kampanjen vill vi fästa lärares - särskilt nya lärares - uppmärksamhet vid vilka uppgifter som egentligen ingår i lärarjobbet.

Vid läsårsstarten har vi distribuerat ett materialpaket bestående av affischer och flygblad till alla lärarföreningar och vidare till skolornas lärarrum. Vill du beställa affischer? Mejla Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Under hösten ser du också FSL-annonser i tidningen Läraren med lärarnas arbetsbild som tema. Vi ordnar också tre regionala kurskväller med Må bra-tema. Läs mera om kurskvällarna nedan.

Nedan kan du också bekanta dig med de flygblad och annonser som vi hittills publicerat.

 

 

Knepiga frågor

 

Ska lärare medicinera elever?

 Hör det till lärares arbetsuppgifter att ge elever medicin under skoldagen? Vem ansvarar för elevernas medicinering och har lärare den sakkunskap som krävs för uppdraget?

Ska lärare medicinera elever?

 

Vad är samplanering?

Du som är kommunalt anställd lärare inom den grundläggande utbildningen får ersättning för tre samplaneringstimmar per arbetsvecka. Men vilket arbete omfattar egentligen samplaneringen?

Vad är samplanering?

 

Fortbildningsdagar för lärare

De kommunalt anställda lärarnas kollektivavtal UKTA ger dig tre avlönade fortbildningsdagar (FBA-dagar) per läsår. Egentligen studie- och planeringsdagar enligt avtalet. Det här gäller alla kommunalt anställda lärare i huvudsyssla i årskurs 1-9 och gymnasiet.

Fortbildningsdagar för lärare

 

Är lärarjobbet gränslöst?

Är det möjligt att förmedla en högklassig och inspirerande undervisning, finnas till hands för elever och vårdnadshavare och samtidigt bevara sin arbetshälsa och en sund relation mellan arbete och fritid?

Är lärarjobbet gränslöst?

 

 

Må bra-kurser med FSL

Upplever du stress på jobbet? Är din arbetsmängd för stor? Hur sätter du gränser för ditt lärarjobb?

Under hösten 2015 ordnar FSL tre kurskvällar kring temat ”Må bra med lärarjobbet”. Under Må bra-kurserna diskuterar vi hållbara arbetsmetoder, lärarnas arbetsbild och hur du mår bra med ditt jobb.

Du kan delta i en av våra tre kurskvällar. Kurserna ordnas

  • 22.9.2015 i Helsingfors, Magistratsporten 2
  • 28.9.2015 i Åbo, Radisson Blu Marina Palace
  • 30.9.2015 i Vasa, Hotel Rantasipi Tropiclandia

Kurserna pågår mellan kl. 17 och 20. Vi bjuder på buffetmat från och med kl. 16.

Här hittar du ett ramprogram för kurskvällarna: Må bra-kurs 2015, ramprogram

Anmäl dig senast en vecka före kvällskursen. Du kan anmäla dig antingen genom att logga in i FSL:s medlemsregister https://www.koodata.net/fsl/ eller genom att mejla Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Kurserna är gratis för dig som är FSL-medlem.

Har du frågor om Må bra-kurserna? Kontakta FSL:s ombudsman och kursansvarige Jens Mattfolk, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 040 551 00 23.

Kolla kursannonsen här: Må bra-kurser 2015 (kursannons)