Här kan du se FSL:s webbfilmer om läraraktuella frågor. Filmerna riktar sig till lärare och rektorer, vårdnadshavare och beslutsfattare.

 

Lärarlöner

Är du ny lärare? Eller känner du att du behöver en kort intro till hur din lön egentligen är uppbyggd? Vi låtit göra en kort film om lärarlöner.

Kom ihåg att du som är medlem i FSL kan kontakta din förtroendeman eller FSL:s ombudsmän för att få råd och stöd i löne- och andra anställningsfrågor.

Webbfilmen om lärarlöner är gjord i samarbete med Felix Rantschukoff, Stefan Westergård och Matias Risikko. Filmen lanserades hösten 2016.

 

 

Lärare levererar - val 2015

Läraren är en tusenkonstnär, som likt en kock trollar med ingredienser för att skolan ska smaka bra. Gör den det idag?

Finlands Svenska Lärarförbund - FSL - är ett fackförbund för alla svenskspråkiga lärare, lektorer och rektorer. Vi har över 5 000 medlemmar, alltså drygt 95 procent av den svenskspråkiga undervisningspersonalen.
Läs mera om oss på webbplatsen www.fsl.fi.

Musik:
"Unanswered Questions"
Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 creativecommons.org/licenses/by/3.0/

 

 

Permitteringar och nedskärningar

Vad händer i skolan när kommunen permitterar lärarna? I filmen berättar klasslärare Elise Kurtén från Åbo om sina upplevelser av permitteringarna i skolsektorn. FSL:s ombudsman Jan-Mikael "Pocke" Wikström klargör laglighetsfrågor i anslutning till permittringar och nedskärningar. Pocke har också erfarenhet av att jobba som huvudförtroendeman i en kommun då hela personalen permitterades.

FSL-filmen om lärarpermitteringar är gjord av Joni Kyheröinen och Kim Varstala. FSL:s informatör Martina Landén-Westerholm koordinerade filmprojektet. Webbfilmen gjordes vinterna 2013.

Kontakta alltid FSL:s kansli om du hotas av permittering eller andra nedskärningar.

 

Skolrenoveringar

Dåliga skolbyggnader och mögeldrabbade hus har redan länge varit en realitet i Svenskfinland. Hur påverkas lärare och elevera av dålig inomhusluft och usla utrymmen? Och hur kan en riktigt lyckad skolrenovering se ut? I den här FSL-filmen berättar klasslärare Harriet Eklund-Hortans hur personalen och eleverna drabbades av den gamla skolbyggandes dåliga skick. AHrriet jobbar i Korsholm. Janne Lindström och Jens Hagback i Stenbackens skola i Närpes berättar om sin lyckade skolrenovering.

FSL-filmen om skolrenoveringar är gjord av Joni Kyheröinen och Kim Varstala. FSL:s informatör koordinerade projektet. Webbfilmen är gjord vintern 2013. 

 

 

Trestegsstödet

I filmen berättar lärarna Inger Damlin och Emma Lindberg om sina erfarenheter av trestegsstödet. Inger Damlin är speciallärare och biträdande rektor vid Borgaregatans skola. Tidigare har hon jobbat bland annat som Kelpo-koordinator. Emma Lindberg är klasslärare i Vikinga skola.

FSL-filmen om trestegsstödet är producerad av Joni Kyheröinen och Kim Varstala. FSL:s informatör koordinerade projektet. Webbfilmen lanserades i november 2012.

Har du frågor om trestegsstödet? Kontakta FSL: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 

Alterneringsledighet för lärare

I filmen om alterneringsledighet berättar Förbundssekreterare Christer Holmlund reder ut begreppen kring alterneringsledighet och berättar också vad du som är lärare ska tänka på om du planerar en alterningsledighet.

Webbfilmen är producerad av Rasmus blomqvist i samarbete med FSL:s informatör Martina Landén-Westerholm. Webbfilmen gjordes i juni 2012.

Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. om du har frågor om alterneringsledigheter.