Det är lätt hänt att man tappar bort sig i den fackliga orddjungeln. Förkortningarna är många och många är de ord som påminner om varandra.

 

Från A-kassa till Åsiktsklyfta

I den här ordlistan från 2007 har vi försökt samla ord och uttryck som används i avtalsförhandlingar, ord som annars är vanliga i fackliga sammanhang, namn på arbetsmarknadsorganisationer samt begrepp som närmare hör samman med FSL och den lärarfackliga världen. Eftersom vi lever i ett tvåspråkigt land finns också en del finska begrepp och förkortningar med.

Den fackliga ordlistan är inte bara gjord för förtroendemän som dagligen arbetar med avtalsfrågor. Den är också avsedd för andra fackligt aktiva lärare samt helt ”vanliga” lärare som vill ha ett stöd då de följer med avtalsförhandlingar och andra fackliga processer eller granskar sina rättigheter. För lärare som länge varit med i den fackliga verksamheten kan många av de ord som finns med i den här ordlistan vara bekanta. Men också de kan ha nytta av ordlistan då minnet sviker eller nya ord dyker upp.

 

Beställ en broschyr

Du som är medlem i FSL kan beställa ett exemplar av broschyren via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 

icon Facklig ordlista för lärare