Kansliråttorna

Denna vecka har vi letat bland vår gamla filer. Vi letade efter en PowerPoint-presentation om permitteringar. Det var en PowerPoint som vi hoppades att vi hade arkiverat för all framtid.

Redan under våren fick vi budskap om sparkrav i de finlandssvenska kommunerna. I och med att Karleby nu  samarbetsförhandlar fick vi orsak att leta reda på filen.

Nu är PowerPointen uppdaterad och vi på kansliet är förberedda för det arbete som hot om permittering samt erbjudande av sparavtal innebär.

Vår avsikt är att träffa lärare ute på fältet för att ge information, men också för att lyssna på era funderingar och svara på frågor.

 

Christer Holmlund

förbundssekreterare

Fortfarande vill vi veta vad du tycker om lärarfortbildningen. Är utbudet bra? Hittar du vad du behöver? Har du möjlighet att delta i de "rätta" fortbildningarna?

FSL:s Christer Holmlund efterlyser fortfarande lärares erfarenheter av och synpunkter på lärarfortbildningen. Mejla Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och berätta.

PS Christer deltar i en finlandssvensk arbetsgrupp som funderar på behoven inom lärarfortbildningen. SÅ genom honom kan du påverka.

Informatör Martina

Läser du arbetsplatsannonser? Det gör ombudsmännen på FSL:s kansli. Under de senaste veckorna har vi stött på flera annonser om lediga lärarjobb med en konstig arbetsbeskrivning. Bland annat anställer några kommuner "timlärare i varierande ämnen" och "timlärare (resurslärare)". Enligt några annonser kan också anställningen omfatta "läsåret 2012-2013".

FSL:s ombudsmän vill påminna om att i arbetsplatsannonser ska anställningstiden klart framgå. Dessutom är det viktigt att man skriver ut vilken behörighet som krävs, vilken grundlönen och undervisningsskyldigheten är..

Om det är oklart för dig vad som krävs för en tjänst, ska du kontakta FSL:s ombudsmän Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Ombudsmännen genom informatör Martina

Nu vill vi göra film. Filmen ska ha handla om alterneringsledighet och vi ska presentera ett par lärarstjärnor, litet snygga skolkulisser, kanske en gnutta action och ganska litet glamourkänsla. Typ.

Åtminstone ska filmen vara stjärnbeströdd med en alterneringsledig lärare, en alterneringsledig lärares kolleger, rektor eller vikarie och en ombudsman. Låter det som ditt genombrott på vita duken? Ring i så fall Martina, 020 749 54 63, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

På riktigt alltså. Är du alterneringsledig lärare eller känner du någon som är det? Är du hugad att vara med i en liten, informativ snutt webb-tv? Mejla eller ring mig så berättar jag mera. Filmsnutten ska presenteras på www.fsl.fi.

Martina
informatör som också vill bli filmregissör

Undrar om lärarna fortfarande samlas till lärarkonferens? Eller heter det helt enkelt lärarmöten nu? Eller kollegiemöten?

Här på FSL-kansliet lever konferensen i alla fall vidare. KK, som ju förstås står för kanslikonferens, händer vanligtvis 10 minuter en gång per vecka och ett par timmar en gång per termin. Då försöker vi tillsammans fundera, planera och uppdatera varandra. I och för sig försöker vi också annars göra allt det här, men då är det inte schemalagt :)

Så om du försöker ringa oss på kansliråttor, förbundsordförande eller Lärarens redaktion idag mellan kl. 13 och 15 är vi svåra att nå. Prova gärna senare eller be oss återkomma.

 

Informatörn
måndag kl. 12.50